Ontdek de musea

Het weer wordt minder, dus is het volgens ons, tijd om de musea in te duiken. We hebben er speciaal voor jullie 10 geselecteerd die zeker een bezoekje waard zijn. Het is een gevarieerd aanbod, dus er zit vast wel iets voor je tussen.

Borger

Ga heel ver terug in de tijd en je komt vanzelf bij de hunebedbouwers terecht. Als je nieuwsgierig bent hoe deze mensen leefden, dan moet je sowieso naar het Hunebedcentrum in Borger. Borger heeft niet voor niets de titel ‘Hunebedhoofdstad’. Hier kom je er niet alleen achter hoe ze die bijzondere graven hebben gebouwd, maar ook waarvoor ze dienden en wat voor betekenis ze hebben.

Coevorden

Met de titel ‘Meest sympathieke museum in de provincie Drenthe’ moet je wel een bezoek brengen aan museum Thijnhof. Al is het maar om het zelf te ervaren. Het museum biedt niet alleen vaste en wisselende exposities aan, maar organiseert ook met regelmaat zogenaamde ‘Meet & Greets’ met kunstenaars. Daarnaast zijn ze gek op culturele activiteiten, dus komen er ook wel eens muzikanten langs om een deuntje te spelen.

Dalen

Deze koren- en pelmolen uit 1876 is zeker een bezoekje waard. Je leert niet alleen over de vroegere functie van de molen, maar ook over haar bewoners. Door de enorme hoogte werd de molen in vroegere tijden als belangrijk richtpunt gezien.

Emmen

Eigenaar Erik is sinds de jaren 80 een verzamelaar geworden van alles wat met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft. In het museum vindt je een uitgebreide collectie aan uniformen, wapens, boeken en nog veel meer. Door Erik zijn enthousiasme wordt een bezoek aan het museum extra de moeite waard. Hij kan je eindeloos informeren over zijn ruime collectie, die uit meer dan 5000 stukken bestaat.

Emmen

Het museum is door Tibetaanse kunstenaar Tashi Norbu, met als doel om museum-wieg van de hedendaagse Tibetaanse kunst te worden. Met de tentoongestelde kunst wil het museum graag vragen oproepen, zoektochten starten en gesprekken beginnen.

Emmen

Breng een bezoek aan de oudste Saksische boerderij van Emmen. Dit pareltje staat er al sinds 1681. Door middel van verschillende exposities ervaar je het oude leven van Emmen, leer je over de vroegere bewoners en over het ontstaan van de naam Nabershof. Als je toch een bezoek brengt aan het Nabershof, loop dan ook even een stukje verder de parkeerplaats over en ga het bosje in. Hier ligt het unieke hunebed genaamd het Langgraf. Het Langgraf is de enige in z’n soort in Nederland. Bij het Langgraf staat uitleg waarom dit hunebed zo bijzonder is.

Nieuw-Amsterdam

Wat veel mensen niet weten is dat Vincent van Gogh een tijd in Drenthe heeft doorgebracht. Zo ook in Nieuw-Amsterdam. Bij een bezoek aan het Van Gogh Huis krijg je niet alleen een indruk van hoe Vincent zijn tijd doorbracht in deze omgeving, maar je kunt ook een kijkje nemen in zijn slaap/werkkamer. Met regelmaat organiseert het Van Gogh Huis lezingen en workshops. Wil je echt in de huid van Vincent kruipen, geef je dan op voor de workshop ‘Schilderen als Vincent’.

Nieuw-Dordrecht

Museum Collectie Brands is een apart verhaal. Alles wat je hier ziet heeft Jans Brands in zijn hele leven verzameld. Alles waar hij waarde in zag nam hij mee naar huis. Op een gegeven moment kon je niet meer fatsoenlijk door de oude boerderij lopen, want alles lag vol met van alles en nog wat, wat Jans had verzameld. Uiteindelijk is besloten om van het levenswerk van de heer Brands een museum te maken. Het museum geeft je niet alleen een kijkje in de rijke verzameling, maar ook het vroegere leven en hoe dat verbonden is met het heden. Mocht je graag willen weten hoe de geschiedenis van YouTube bijvoorbeeld tot stand is gekomen, bezoek dan de tentoonstelling ‘van Toverlantaarn tot YouTube’.

Ter Apel

Waan je weer in de Middeleeuwen zodra je de poorten van het Klooster binnenstapt. Maak die stap terug in de tijd nog realistischer door de VR-tour te ondernemen. Wandel door de kruidentuin en ontdek de eeuwenoude geneeswijze van de kruiden. Geniet van al het pracht en praal aan kunst tijdens de exposities. Kortom, breng een bezoek aan het Museum Klooster Ter Apel. Wij beloven dat je er geen spijt van krijgt.