Koningsdag
Vorig jaar zomer werd Drenthe blij verrast met de aankondiging dat koning Willem-Alexander en zijn familie Koningsdag 2024 in Emmen zullen vieren. Museum Collectie Brands springt hierop in met een koninklijke tentoonstelling. Uit de collectie van Jans Brands zijn diverse fraaie objecten bijeengebracht aangevuld met bruiklenen van de Jan Menze van Diepen Stichting uit Slochteren, de gemeente Coevorden en Museum Vosbergen uit Eelde.

In het publieke oog
De tentoonstelling belicht momenten uit het leven van de Nederlandse koninklijke familie die onder het toeziende oog van het publiek plaatsvinden. Bij geboortes, huwelijken en overlijdens wordt het nieuws vrijwel meteen met het volk gedeeld of kan er rechtstreeks via televisie-uitzendingen mee worden gekeken. Vaak worden er ook memorabilia uitgegeven zoals borden, glazen en blikken. Objecten die onder verzamelaars erg populair zijn en natuurlijk ook hun weg hebben gevonden naar aartsverzamelaar Jans Brands.

Bijzondere objecten
Onder de tentoongestelde objecten zijn ook bijzondere pareltjes te vinden. Waaronder twee eind 19e-eeuwe almanakken die hebben toebehoord aan koningin Emma. Van de gemeente Coevorden zijn drie staatsieportretten met schitterende vergulde lijsten van de koninginnen Emma, Wilhelmina en Juliana geleend. Deze hebben vroeger in het kasteel van Coevorden gehangen. Het topstuk van de tentoonstelling is een zeldzaam prentenboek waarop pagina na pagina nauwgezet de begrafenisstoet van erfstadhouder Willem IV in 1752 is afgebeeld. 

Kortom, de tentoonstelling is een must-see voor liefhebbers van Nederlandse geschiedenis, het koningshuis en verzamelobjecten.

Terug naar vorige pagina