Tuin | Van Gogh Beleef- en pluktuin

De van Gogh Beleeftuin is aangelegd op het kerkhof van de voormalige Nicolaaskerk in Schoonebeek. Deze tuin werd door Vincent van Gogh in 1883 geschilderd.

Bloemen-, kruiden- en fruitpluktuin
In oktober 1883 schilderde Vincent van Gogh het Nicolaaskerkje van Schoonebeek en de toren van de kerk in Nieuw-Schoonebeek. Het kerkje in Schoonebeek werd in 1951 afgebroken, maar de kerktuin met het kerkhof is er nog steeds. Daarop is nu een bloemen-, kruiden- en fruitpluktuin aangelegd

Historie Schoonebeek zichtbaar in beleeftuin
Bijzonder is dat de historie van Schoonebeek terug te zien is in de beleeftuin. Zo zijn de contouren van het kerkje aangebracht, waarbinnen vaste planten, kruiden en eetbare bloemen te vinden zijn. Maar ook de vorm van het eerste schooltje van Schoonebeek is herkenbaar in één van de plantenvakken. Verder laten lange bloembedden met éénjarige bloemen de opstrekkende verkaveling van het Schoonebeeker landschap laten zien. Ook zijn er hoogstamfruitbomen geplaatst en staan er rijen met bessenstruiken, die verwijzen naar de voormalige boerenerven uit de streek.

Unieke totstandkoming
Uniek aan dit project is de samenwerking tussen de verschillende vrijwilligersgroepen in Schoonebeek: een team van vrijwilligers met groene vingers, jongeren met een beperking van Cosis, mensen met achterstand op de arbeidsmarkt van Techno-Care en vrijwilligers van Schoonebeek-in-Actie. Gezamenlijk bouwen zij de Beleeftuin op en zorgen ze voor het onderhoud. Ieder vanuit zijn eigen kwaliteiten. De Cosis-jongeren stekken bijvoorbeeld 2.500 zaden tot planten. En de mensen van Techno-Care ontwikkelen tuinmeubilair. De mogelijkheid om even lekker te zitten tijdens je bezoek aan de tuin is er dus ook. Kom je binnenkort een kijkje nemen?

Terug naar vorige pagina